Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.
Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A mákos kalács igazi klasszikus, amely a foszlós kelt tésztát és a gazdag mákos tölteléket ötvözi. Ünnepi alkalmakra, vendégvárásra vagy csak egy hétvégi desszertnek is tökéletes választás.

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vass Laszlone
Beküldte: 2017.11.23.

Tészta:

Töltelék:

Kenés:

Elkészítése

Tészta:

Az élesztőt langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. A maradék tejjel elkezdjük összegyúrni, majd az olvasztott vajjal fényes tésztává dagasztjuk.

A tésztát tálba tesszük, a tetejét kevés liszttel meghintjük, majd letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Töltelék:

A darált mákot összekeverjük a cukorral, a lereszelt almával, a mazsolával és a citromhéjjal.

Formázás:

A megkelt tésztát átgyúrjuk és elfelezzük. A sütőforma méretéhez igazítva kinyújtjuk a lapokat. Az egyik lapra a töltelék felét, a másikra a másik felét kenjük, majd feltekerjük. A két rudat egymás mellé tesszük és spirál alakban összefonjuk.

Egy 35*12÷8 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a kalácsot, majd 30 percig kelesztjük.

Kenés és sütés:

A tojássárgáját elkeverjük a mézzel és lekenjük a kalács tetejét. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 60 percig sütjük. Ha a teteje túlságosan barnulna, alufóliával lefedjük.

Tipp:

A mákos kalácsot ízesíthetjük egy kevés vaníliával vagy fahéjjal is a töltelékben. Ha szeretnénk különlegesebbé tenni, a mazsolát előzőleg áztathatjuk rumba vagy narancslébe, így még aromásabb lesz.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ételallergia: Vegetáriánus receptek Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Vass Laszlone
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is