Elkészítése
Tészta:
Az élesztőt langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. A maradék tejjel elkezdjük összegyúrni, majd az olvasztott vajjal fényes tésztává dagasztjuk.
A tésztát tálba tesszük, a tetejét kevés liszttel meghintjük, majd letakarjuk és duplájára kelesztjük.
Töltelék:
A darált mákot összekeverjük a cukorral, a lereszelt almával, a mazsolával és a citromhéjjal.
Formázás:
A megkelt tésztát átgyúrjuk és elfelezzük. A sütőforma méretéhez igazítva kinyújtjuk a lapokat. Az egyik lapra a töltelék felét, a másikra a másik felét kenjük, majd feltekerjük. A két rudat egymás mellé tesszük és spirál alakban összefonjuk.
Egy 35*12÷8 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a kalácsot, majd 30 percig kelesztjük.
Kenés és sütés:
A tojássárgáját elkeverjük a mézzel és lekenjük a kalács tetejét. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 60 percig sütjük. Ha a teteje túlságosan barnulna, alufóliával lefedjük.
Tipp:
A mákos kalácsot ízesíthetjük egy kevés vaníliával vagy fahéjjal is a töltelékben. Ha szeretnénk különlegesebbé tenni, a mazsolát előzőleg áztathatjuk rumba vagy narancslébe, így még aromásabb lesz.

