Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mákos kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta:

  • 50 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 50 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojássárgája
  • 280 ml tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj

Töltelék:

  • 20 dkg darált mák
  • 5 dkg cukor
  • 2 darab alma
  • 5 dkg mazsola
  • 1 citrom héja

Kenés:

  • 1 tojássárgája
  • 1 teáskanál méz

Elkészítése

Tészta:

Az élesztőt langyos tejben, kevés cukorral felfuttatjuk.

A lisztet átszitáljuk, összekeverjük a sóval és a cukorral. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a felfutott élesztőt, hozzáadjuk a tojást és a tojássárgáját. A maradék tejjel elkezdjük összegyúrni, majd az olvasztott vajjal fényes tésztává dagasztjuk.

A tésztát tálba tesszük, a tetejét kevés liszttel meghintjük, majd letakarjuk és duplájára kelesztjük.

Töltelék:

A darált mákot összekeverjük a cukorral, a lereszelt almával, a mazsolával és a citromhéjjal.

Formázás:

A megkelt tésztát átgyúrjuk és elfelezzük. A sütőforma méretéhez igazítva kinyújtjuk a lapokat. Az egyik lapra a töltelék felét, a másikra a másik felét kenjük, majd feltekerjük. A két rudat egymás mellé tesszük és spirál alakban összefonjuk.

Egy 35*12÷8 cm-es formát kibélelünk sütőpapírral, beletesszük a kalácsot, majd 30 percig kelesztjük.

Kenés és sütés:

A tojássárgáját elkeverjük a mézzel és lekenjük a kalács tetejét. Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 60 percig sütjük. Ha a teteje túlságosan barnulna, alufóliával lefedjük.

Tipp:

A mákos kalácsot ízesíthetjük egy kevés vaníliával vagy fahéjjal is a töltelékben. Ha szeretnénk különlegesebbé tenni, a mazsolát előzőleg áztathatjuk rumba vagy narancslébe, így még aromásabb lesz.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/makos-kalacs-3/