Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mákos-meggyes buktatorta recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 1 marék cukor
  • csipet só
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 teáskanál olaj

Töltelék

  • 25 dkg cukrozott, darált mák
  • 25 darab magozott meggy

Kenéshez

  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál víz
  • 1 tojás

Elkészítése

A tejet a cukorral langyosra melegítjük, majd belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A felfuttatott élesztős tejbe beleszitáljuk a lisztet, beleütjük a a tojásoksárgáját, hozzáadjuk a sót és elkezdjük összeállítani a tésztát.

Ha már összeállt a tészta, akkor az olvasztott vaj-olaj keverékét apránként beledolgozzuk a tésztába. Addig dagasztjuk, amíg elkezd hólyagosodni és elválik az edényfalától és a kezünktől.

A tészta tetejét enyhén meglisztezzük, letakarjuk konyharuhával és kb 30 percig meleg helyen kelesztjük.

Amíg kel tészta, addig a mákot elkeverjük pár kanál meggylével. Fontos, hogy ne tocsogjon, csak összefogja, összeálljon.

Ha megkelt tészta, akkor lisztezett deszkára borítjuk és kb 3 mm vastagságúra kinyújtjuk, lehetőleg kerekre, majd egy tejes bögrével kiszaggatjuk.

A tésztakörök közepébe teszünk egy púpos teáskanál mákot, a mák közepébe meg egy szem meggyet. A tésztát összecsípjük és gombócot formálunk belőle.

Egy 26 cm-es tortaformát kikenjük olajjal, az alját kibéleljük sütőpapírral és sorban belerakjuk a megtöltött buktákat.

A tetejét lekenjük felvert tojással és 30 perc alatt újra kelesztjük.

A sütött 180 fokra előmelegítjük. Ha megkelt a buktatorta, akkor újra lekenjük tojással és betoljuk a sütőbe. 45 perc kb, amíg szép pirosra sül.

Még forrón cukros vízzel lekenjük, hogy szép fényes legyen.

Langyosan kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/makos-meggyes-buktatorta/