Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Nagyi receptjei

Rétesek

Mákos rétes (anyós recept)

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: 2 rúd réteshez: 8 réteslap 250 g darált mák 0,5 marék mazsola 5 ek porcukor (vagy szorbit) 1 kk fahéj 0,5 tasak vaníliás cukor 3 ek tejföl 50 g vaj 1 dl étolaj 2 ek zsemlemorzsa pár csepp citromlé Elkészítése: Elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, a cukrot, a mazsolát, a fahéjat, a citromlevet, […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Gasztropajti
Beküldte: 2015.10.02.

Elkészítése

Hozzávalók:

2 rúd réteshez:

  • 8 réteslap
  • 250 g darált mák
  • 0,5 marék mazsola
  • 5 ek porcukor (vagy szorbit)
  • 1 kk fahéj
  • 0,5 tasak vaníliás cukor
  • 3 ek tejföl
  • 50 g vaj
  • 1 dl étolaj
  • 2 ek zsemlemorzsa
  • pár csepp citromlé


Elkészítése:

Elkészítjük a tölteléket. A darált mákot, a cukrot, a mazsolát, a fahéjat, a citromlevet, a tejfölt és a zsemlemorzsát elkeverjük. Ha túl folyósnak találjuk, kevés zsemlemorzsával sűríthetjük, ha túl keménynek, tejföllel hígíthatjuk.

Felolvasztjuk a vajat, elkeverjük olajjal. Megnedvesített konyharuhára fektetjük a réteslapot, amit megkenünk a vaj és az olaj keverékével. Erre újabb lapot terítünk, amit ismét megkenünk. Ezt így folytatjuk a 4. lap felhasználásáig. (A másik 4 lapból készül a másik rúd rétes.)

Erre a lapra terítjük egyenletesen a töltelék felét, majd a konyharuha segítségével felhajtjuk. Ügyeljünk, hogy a hajtás ne kerüljön felülre, hanem a rétes egyik oldalán maradjon. Így saját súlya megakadályozza, hogy sütés közben szétnyíljon.

Sütőpapírral borított tepsibe fektetjük a rudat, amikor megtöltöttük, a másik rudat is mellé tesszük. Vigyázzunk, ne érjenek össze!

Tetejét és oldalait kenjük mag a vaj és az olaj keverékével.

Addig sütjük közepes hőfokon, míg aranybarnák nem lesznek.

Ne vágjuk meg melegen, mert akkor könnyebben töredezik. Felszeletelés előtt, vagy utána megszórhatjuk porcukorral, esetleg szorbittal is. Ha cukor helyett szorbitot használunk, cukorbetegek is fogyaszthatják.

[box style=”info”]Anyósom féltve őrzött füzetében őrzi receptjeit. Ebből másoltam ki a rétesét is.
Kedvemért cukor helyett édesítőt (szorbitot) használ.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Gasztropajti
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is