Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Mákos guba

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tésztához: 2,5 dkg élesztő 2,5 dl langyos tej 0,5 kg rétesliszt 1 kk cukor 10 dkg margarin 2 tojás sárgája 10 dkg porcukor 5 dkg margarin a tepsi kenéséhez Töltelékhez: 20 dkg darált mák 20 dkg porcukor 1 dl tej 1 citrom reszelt héja Öntethez: 8 dl tej 2 csomag vaníliás cukor 3 tojás […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
6 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Bagyinszkine Molnar Eva
Beküldte: 2013.11.24.

Elkészítése

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 0,5 kg rétesliszt
  • 1 kk cukor
  • 10 dkg margarin
  • 2 tojás sárgája
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dkg margarin a tepsi kenéséhez

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja

Öntethez:

  • 8 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 tojás sárgája
  • 3 púpos evőkanál liszt
  • 10 dkg cukor


Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl langyos tejben. A liszthez adjuk hozzá a tojások sárgáját, sót, olvasztott margarint, a porcukrot, és az élesztős tejet. Végül a maradék langyos tejet is adjuk hozzá. Gyúrjuk jól össze és kelesszük duplájára.

Ha megkelt kinyújtjuk kb 1 cm vastagra és közepes pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A tepsit kivajazzuk, egymás mellé leterítünk egy sor kiszaggatott tésztát, erre rárakjuk a mákos tölteléket, és újra egy sor tészta. 10 percig kelesztjük, aztán megkenjük tojás sárgájával a tetejét és közepes hőfokon sütjük (180 fokon, aranybarnára).

A mákhoz keverjük hozzá a cukrot. A tejet felrakjuk főni, hozzáreszeljük a citrom héját, ha felforrt, hozzáadjuk a cukros mákot. Kb 3 percig forraljuk és ezt simítjuk rá a tésztára.

Az öntethez 6 tejet a cukorral és a vaníliás cukorral felforralunk. A maradék 2 dl tejben elkeverjük a tojás sárgáját és a lisztet, majd a felforrt tejhez adjuk. Sűrűre főzzük. A kész guba mellé tálaljuk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Bagyinszkine Molnar Eva
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is