Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Márványos foszlós kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 kiskanál só
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl langyos tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 5 dkg vaj margarin
  • citromhéj (egy ökölnyi citrom héja vékonyan lehámozva)
  • 1 evőkanál kakaópor

Csokikrém

  • 2 evőkanál puha vaj vagy margarin
  • 2 kávéskanál holland kakaópor

Elkészítése

A dagasztótálba belemorzsolom az élesztőt és beleteszek egy ek cukrot, majd a melegített tej felét. A dagasztótálat forgatva feloldom az élesztőt a cukorral.

A feloldás után nagyon enyhén bemelegített sütőbe teszem. A kovász pár perc alatt elkészül. Ráteszem a konyhamérlegre és belemérem a lisztet, beleteszem a tojássárgáját, sót, valamint belereszelem a citromhéjat, végül a maradék cukrot.

Alaposan kidolgozom, végül hozzáteszem a felolvasztott margarint (ettől lesz jó foszlós).

Kidolgozom, amíg a tészta felveszi a margarint és az éppen bemelegített, langyos sütőbe teszem kelni.

A tésztát szétválasztom miután megkelt. Az egyik felét újra kidolgozom a kakaóporral.

Amíg a tészta kel, addig margarinnal kikenem a sütőformát és liszttel meghintem.

Egy kis tálkába beteszek kis margarint és felolvasztom. Beleteszem a csokit és megvárom amíg magától elolvad, majd újra egy pillanatra a mikróba teszem, hogy folyékony legyen. Ezután beleteszem a kakaóport és alaposan összekeverem.

A megkelt tésztákat kettévágom. A sütőformába teszek egy fehér tésztát, majd mellé egy kakaósat. Ezt megismétlem. Végül hagyom kelni a tésztát, addig a sütőt előmelegítem 200 fokra.

A sütőformában lévő tésztát lekenem vízzel (ettől lesz ropogós). A megkelt tésztát betolom a sütőbe és szép pirosra sütöm.

Miután a kalács elkészült a csokiszószt kocsonyás állagúra hevítem (elég rátenni a friss sütire). A formából kivett kalácsot a csokikrémmel körbekenem.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/marvanyos-foszlos-kalacs/