Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Gombócok, morzsák

Meggyes-mákos túrógombóc

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: (12 db közepes méretű gombóchoz): 50 dkg zsírszegény túró (vagy félzsíros) 6 evőkanál búzadara 2 egész tojás 2 csipetnyi só meggybefőtt fahéj Bundázáshoz: 15 dkg mák Elkészítése: Egy nagyobb fazékban vizet forralunk csipetnyi sóval. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat, a búzadarát és egy csipet sót. A búzadara mennyisége függ attól, […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
35 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Beküldte: 2014.03.11.

Elkészítése

Hozzávalók:
(12 db közepes méretű gombóchoz):

  • 50 dkg zsírszegény túró (vagy félzsíros)
  • 6 evőkanál búzadara
  • 2 egész tojás
  • 2 csipetnyi só
  • meggybefőtt
  • fahéj

Bundázáshoz:

  • 15 dkg mák

Elkészítése:

Egy nagyobb fazékban vizet forralunk csipetnyi sóval.

A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a kissé felvert tojásokat, a búzadarát és egy csipet sót. A búzadara mennyisége függ attól, hogy milyen túrót használsz. A zsírszegény túró krémesebb, több búzadara kell hozzá, akár 8 evőkanálnyi is.

A masszát körülbelül 10 percig hagyjuk pihenni, hogy a búzadara kissé megdagadjon. Ha a légiesen könnyű, lágy gombócot kedveled, akkor a tojás fehérjét verd fel és úgy add a túróhoz. És a csalafintaság: 12 szem meggyet fahéjba forgatunk.

Amikor felforrt a víz és lejárt a pihentetési idő, nedves kézzel golflabda méretű gombócokat formálunk, lyukat nyomunk a közepükbe és belenyomjuk a meggyet. Jól köré dolgozzuk a gombócot. Óvatosan a lobogó vízbe helyezzük őket.

Körülbelül tíz percig főzzük. Akkor jók a gombócok, ha feljönnek a víz tetejére. Ekkor szűrő segítségével kivesszük őket a vízből, folyó hideg víz alá tartjuk kicsit, hogy szilárduljanak. Ezután a gombócokat lecsepegtetjük és a darált mákba helyezzük, óvatos mozdulatokkal megforgatjuk őket a mákban. Fontos, hogy elég nagy legyen a tál ahhoz, hogy az összes gombóc elférjen benne.

A cukor nem véletlenül maradt ki a receptből, ugyanis anélkül is elég édes. Alapvetően a gombócba nem kell cukor, de ha Te édesebben szereted, akkor a cukrot vagy édesítőszert keverd a mákhoz vagy a tejfölhöz (natúr joghurthoz).

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Vasárnapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Egész évben Ételallergia: Vegetáriánus receptek Ár: Kicsit drágább Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Vacsora
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is