Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Meggyes pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 40 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 20 dkg vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 4 evőkanál cukor
  • 0,5 citrom (reszelt héja és leve )
  • 1 csipetnyi só

Töltelékhez

  • 1 kg magozott meggy
  • 15 dkg cukor
  • fahéj
  • zsemlemorzsa (a szóráshoz)

Tetejére

  • 1 db tojásfehérje

Elkészítése

A sütőporos, szitált lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a többi adalékot és annyi tejfölt, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk. Két cipót formálunk, és legalább fél órán keresztül hideg helyen pihentetjük.

A cipókat két lapra nyújtjuk. Az egyiket kikent, lisztezett, közepes méretű tepsibe fektetjük. Megszórjuk zsemlemorzsával, és egyenletesen elterítjük rajta a cukorral elkevert, fahéjjal ízesített tölteléket.

Befedjük a másik lappal, felvert tojásfehérjével megkenjük, és csak ezután szurkáljuk meg villával, hogy a keletkezett gőz szabadon el tudjon a sütés során távozni.

Előmelegített, közepes hőmérsékletű, 190 °C-os sütőben kb. 40 perc alatt szép pirosra sütjük.

Esetleg más gyümölccsel is el lehet készíteni.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/meggyes-pite-2/