Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mézes-mákos csavart briós recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 dl langyos tej
  • 2 dkg friss élesztő
  • 3 evőkanál porcukor
  • csipet só
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál olaj

Töltelék

  • 20 dkg darált mák
  • 12 dkg cukor
  • 5 dkg méz
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 dl víz

Tetejére

  • 1 felvert tojás

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk, elkeverünk benne 1 tk cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk.

A tészta többi hozzávalóját egy edénybe márjük, hozzáadjuk az élesztős tejet és kb 10 percig dagasztjuk. Kissé lágy tésztát kell kapnunk, ami elválik az edénytől és a kezünktől.

Letakarva kb 40-60 percig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A vizet és a cukrot összeforraljuk, majd a mézet és a mákot is hozzáadjuk és összekeverjük. Levesszük a tűzről és beledolgozzuk a citrom héját, majd kihűtjük.

A megkelt tésztát kinyújtjuk vékonyra, kb 40*60 cm-es téglalappá. Az egyik felére egyenletesen rákenjük a mákos tölteléket és a másik felét ráhajtjuk. Kb 2 cm széles csíkokra vágjuk.

A mákos tésztacsíkokat egyenként meghúzzuk vagy a kezünkkel még kicsit nyújtjunk rajta, majd megtekerjük és csiga alakban feltekerjük. A végét aláhajtjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk a csigákat.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütéssel. A csigákat csak addig kelesztjük, amíg a sütő bemelegszik, különben ha túlkel, akkor sütés közben szét fog nagyon csúszni!

Sütés előtt felvert tojással lekenjük és 20 perc alatt szép pirosra sütjük.

Porcukorral megszórva tálalhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/mezes-makos-csavart-brios/