Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mini húsvéti fonott kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók 8 kalácshoz

  • 50 dkg finomliszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 8 dkg porcukor
  • 8 dkg puha vaj
  • 5 tojássárgája
  • 1,5 dl tej (kb)
  • 0,5 dl sütőrum
  • 0,5 teáskanál só
  •  vaníliaőrlemény vagy vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja

Kenéshez

  • tojásfehérje
  • szeletelt mandula vagy egész mák (vagy ezek el is maradhatnak)

Elkészítése

A lisztbe belekeverjük a sót. A tésztához először csak 1 dl-nyi langyos tejet adunk valamint a többi alapanyagot és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha nagyon keménynek érezzük dagasztás közben, akkor dolgozzuk bele a maradék tejet is, majd dagasszuk kb 10-15 percig, vagy amíg elválik az edény falától és a kezünktől.

Letakarva kb 1 óra alatt kelesszük duplájára.

A megkelt tésztát osszuk 8 részre, majd formázzuk a tésztákat gömbökké és takarjuk le, majd pihentessük újabb 10 percig.

Vegyük magunk elé az egyik kicsi gömböt és vágjuk 3 részre. Mindegyik részt sodorjuk ki kb 10 cm hosszúra, majd fonjuk össze a szokásos módon és tegyük sütőpapíros tepsire. A többi tésztát is így készítsük el. Takarjuk le és kelesszük újabb 20-30 percig.

Közben a sütőt melegítsük elő 190 fokra alsó-felső sütéssel.

A megkelt kalácsokat kenjük le enyhén felvert tojásfehérjével és szórjuk meg mandulával vagy mákkal. Kb 25 perc alatt süssük aranybarnára.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/mini-husveti-fonott-kalacs/