Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mini mákos tekercs recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 40 dkg finomliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 1 mokkáskanál só

Töltelék

  • 25 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 150 ml víz
  • 1 citrom héja

Kenés

  • 1 tojás

Elkészítése

Először langyosítsunk meg 1 dl tejet és adjunk hozzá egy kávéskanálnyi cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt és a tetejére szórjunk egy kevés lisztet. Takarjuk le és hagyjuk felfutni az élesztőt.

Szitáljuk át a lisztet egy mélyebb edénybe, keverjük össze a cukorral, sóval, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt, a maradék tejet és az olajat. Kezdjük el dagasztani és folytassuk egészen addig, amíg elválik az edény falától és a felülete szép sima nem lesz, majd formázzunk belőle egy cipót.

Egy (kelesztő) edényt enyhén lisztezzünk ki, tegyük bele a cipócskánkat, takarjuk le és meleg helyen kelesszük kb 1 órát, amíg duplájára kel.

Amíg kel a tészta, addig készítsük el a tölteléket. Először főzzük sziruppá a kétféle cukrot a vízzel, majd adjuk hozzá a reszelt citromhéjat, majd keverjük bele a darált mákot. Keverjük jól össze és hagyjuk kihűlni.

Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

Miután a tésztánk megkelt, lisztezett felületen nyújtsuk ki minél vékonyabbra, kenjük el rajta a tölteléket és csavarjuk fel szorosan, ahogyan a bejglit szoktuk, majd vágjuk a rudat kb kétujjnyi vastag szeletekre.

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg felvert tojással, majd süssük 15-20 percig, amíg szép aranybarnák nem lesznek.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/mini-makos-tekercs/