Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Mogyorós-kakaós pite recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A tésztához

  • 10 dkg hideg vaj
  • 20 dkg finomliszt
  • 1 evőkanál porcukor
  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál jéghideg víz
  • 1 csipet só

A töltelékhez

  • sárgabaracklekvár
  • 20 dkg mogyoró (durvára darált )
  • 2 db tojás
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 8 dkg cukor
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 1 dl tejföl (vagy joghurt )
  • 0,5 csomag sütőpor
  • 5 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál rumaroma
  • 0,5 db narancs reszelt héja

A tetejére

  • 10 dkg ét tortabevonó
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítése

Tészta elkészítése

A hideg vajat kockázzuk fel, majd gyors mozdulatokkal morzsoljuk el az átszitált liszttel. Gyúrjuk össze a porcukorral, a tojássárgájával, a hideg vízzel és a csipet sóval. Formáljunk belőle gombócot, majd fóliába csomagolva pihentessük hűtőben fél órán át.

A piteformát kenjük ki vajjal. A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kör alakúra, helyezzük a formába, és a széleket igazítsuk el. Tegyük vissza a hűtőbe a töltelék elkészítéséig.

Töltelék készítése

A durvára darált mogyorót zsiradék nélkül pirítsuk meg, majd hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a liszttel és a sütőporral.

A tojássárgákat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosítsuk fel, majd keverjük hozzá a kakaóport és a tejfölt (vagy joghurtot). Forgassuk bele a lisztes-mogyorós keveréket, majd adjuk hozzá a rumaromát és a reszelt narancshéjat.

A tojásfehérjékből verjünk kemény habot, és óvatos mozdulatokkal forgassuk a mogyorós masszába.

Összeállítás és sütés

A pihentetett tésztát szurkáljuk meg villával, majd előmelegített, 180 fokos sütőben süssük kb. 15 percig. Vegyük ki, kenjük meg sárgabaracklekvárral, majd simítsuk rá a mogyorós-kakaós tölteléket. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük további kb. 20 percig, amíg a krém megszilárdul.

Bevonat és díszítés

A tetejére vízgőz felett olvasszuk fel az ét tortabevonót az étolajjal, majd öntsük a pite tetejére, és simítsuk el. Ha van kéznél, díszítsük fehér-csokis kukorica golyókkal, így ropogós, látványos befejezést kapunk.

Tipp

A narancshéj helyett használhatunk citromhéjat is, így frissebb ízt érhetünk el. Ha szeretjük a ropogós textúrát, szórhatunk a bevonat tetejére aprított mogyorót is.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/mogyoros-kakaos-pite/