Az élesztőt 1 dl langyos-cukros tejben felfuttatjuk.
A lisztet átszitáljuk és hozzáadjuk a tojássárgákat, a cukrot, a sót, a felfuttatott élesztőt és a többi langyos tejet. Összedolgozzuk és a végén hozzáadjuk a felolvasztott margarint, majd szép fényesre dagasztjuk.
Meleg helyen minimum egy órán át kelesztjük letakarva. Ha letelt az idők visszadagasztjuk és újra kelesztjük.
Kinyújtjuk ujjnyi vastagra és tetszés szerinti méretűre kiszaggatjuk és letakarva ismét kelesztjük.
Közben olajat melegítünk, majd a fánkokat kisütjük. Papírtörlőre vagy szalvétára szedjük, jól lecsepegtetjük az olajat, majd áttesszük egy tálra vagy rácsra és hagyjuk kihűlni.
Lekvárral, porcukorral tálaljuk, kínáljuk.
Tipp:
Melegen ne rakjuk egymásra, mert összenyomódnak.
Mindenki másképp süti, én az első felét fedő alatt szoktam. Hogy miért? Aaaaazt nem tudom 🙂 A mamám is mindig így sütötte, a miértjét pedig nem kérdeztem soha.
De amikor magam is elkezdtem sütögetni, mindig megkérdezte nagyanyám: mi a Jó Istent csinálsz vele te lány, hogy ilyen szép szalagos? 🙂 De tényleg nem tudom, még nem sikerült elrontanom 😀