Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Napraforgó kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 10 dkg rétesliszt
  • 20 dkg kenyérliszt
  • 45 dkg finomliszt
  • 15 dkg reszelt sajt
  • 2,5 dl tej
  • 1,5 dl olaj
  • 3 db tojás
  • 40 g élesztő
  • 1 kávéskanál cukor
  • 3 kiskanál só

A kenéshez

  • 10 dkg vaj

A tetejére

  • 1 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tej
  • lenmag
  • szezámmag

Elkészítése

A tészta hozzávalóit a kenyér sütőgép segítségével bedagasztjuk, majd hagyjuk, hogy a duplájára keljen. Ha nincs gépünk, kézzel is bedagaszthatjuk, majd kelesztő tálban pihentetjük, amíg megkel.

Amikor a tészta megkelt, két egyforma részre osztjuk. Az egyik részt félretesszük, mert ezzel később fogunk dolgozni. A másik részt öt egyforma darabra osztjuk. Egy tortaforma vagy tepsi alját sütőpapírral béleljük ki, a vajat felolvasztjuk.

A tésztadarabokat egyenként 22 cm átmérőjűre nyújtjuk. Az első lapot a sütőpapírra helyezzük, megkenjük az olvasztott vajjal, majd ráhelyezzük a következőt, és így tovább. Az utolsó, ötödik lapot kicsit nagyobbra, 24-25 cm átmérőjűre nyújtjuk, és úgy helyezzük rá, hogy a szélei az alsó rétegek szélét teljesen eltakarják. Ezt a lapot már nem vajazzuk. Egy éles késsel a szélétől 1 cm-re kezdve 8 részre vágjuk, majd a részeket óvatosan kihajtogatjuk, ezek lesznek az alsó szirmok. Letakarva félretesszük.

A félretett tésztagombócot elővesszük, és levágunk belőle egy negyedrészt, amit gömb alakúra formázunk, majd letakarva félretesszük. A maradék tésztát ismét öt egyforma részre osztjuk, és 15 cm átmérőjű lapokat nyújtunk belőlük. Ezeket is egyenként megkenjük az olvasztott vajjal, és egymás tetejére rétegezzük. Az utolsó lapot itt is nagyobbra nyújtjuk, hogy eltakarja az oldalsó széleket, és ezt sem vajazzuk. Az elkészült réteget a már kihajtogatott tészta közepére helyezzük. A szirmokat ugyanúgy 8 részre vágjuk, ügyelve arra, hogy a vágások az előző réteg szirmai közepére essenek. Ezután ezeket is kihajtogatjuk. A közepébe beillesztjük az előzőleg félretett gömb alakú tésztát.

A tésztát letakarva további 30 percig kelesztjük. Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A megkelt tésztát megkenjük a tejjel elkevert tojássárgájával, majd megszórjuk magvakkal. A közepére lenmagot, a szirmokra szezámmagot szórunk.

A tésztát 200 °C-on 10 percig sütjük, majd a hőmérsékletet 180 °C-ra csökkentjük, és további 30 percig sütjük, amíg szép aranyszínű nem lesz. A kész tésztát kivesszük, és hagyjuk kihűlni.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/napraforgo-kalacs-2/