Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Házi kenyerek

Napraforgó kenyér

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Először kevés langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet, réteslisztet és sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes és sima nem lesz. A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük. Miután a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk, és […]

Elkészítési idő:
perc
Mennyiség:
adag
Beküldte: 2012.06.23.

Hozzávalók

Lekenéshez

Elkészítése

Először kevés langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet, réteslisztet és sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes és sima nem lesz. A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük.

Miután a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetjük, míg a másik részt öt egyenlő darabra osztjuk. Nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, erre kerül a napraforgó alakú tészta.

Az öt tésztadarabból négyet egyenként körülbelül 22 cm átmérőjű körré nyújtunk. Ezeket egymásra helyezzük a sütőpapírra, mindegyik réteget megkenve olvasztott vajjal. Az ötödik tésztadarabot kicsit nagyobbra, körülbelül 24 cm átmérőjűre nyújtjuk, és úgy helyezzük a többire, hogy a szélei körben lelógjanak. Éles késsel nyolc helyen bevágjuk a tésztát úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás. A kapott háromszögeket kihajtjuk, ezek alkotják a napraforgó külső szirmait.

A tészta másik feléből egy negyedet levágunk, cipóvá formáljuk, és pihentetjük. A maradék háromnegyed részt öt egyenlő részre osztjuk, és ezeket is egyenként körülbelül 18 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Az előzőhöz hasonlóan egymásra helyezzük a lapokat, mindegyiket megkenve olvasztott vajjal. Az ötödik darabot kicsit nagyobbra, körülbelül 20 cm átmérőjűre nyújtjuk, és úgy helyezzük a többi négyre, hogy a széle körben lelógjon.

Ezt a réteget a már kihajtott szirom alakú tészta közepébe helyezzük, majd késsel ismét csillag alakban bevágjuk, úgy, hogy a vágás a kihajtott szirom közepénél kezdődjön. A félretett tésztából formázott gömböt a közepébe helyezzük.

A tésztát átkenjük tojássárga és tej keverékével, a közepét megszórjuk napraforgómaggal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Ételallergia: Vegetáriánus receptek
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is