Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Napraforgó kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 660 g finomliszt
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dl olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 teáskanál só
  • kb. 4 dl tej
  • 4 dkg élesztő

A kenéshez

  • olívaolaj
  • zúzott fokhagyma
  • őrölt rozmaring
  • bors

Továbbá

  • 1 db tojás (felverve )
  • magvak (a díszítéshez )

Elkészítése

A tészta hozzávalóit egy dagasztótálba tesszük, és alaposan kidagasztjuk. Ha van kenyérsütő gépünk, használhatjuk a dagasztó programot, amely körülbelül 20 percig tart. A kidagasztott tésztát letakarjuk, és meleg helyen 30-35 percig kelesztjük.

Amikor a tészta megkelt, enyhén lisztezett felületre borítjuk, majd két egyforma részre osztjuk. Az egyik felét öt egyforma darabra vágjuk, ezeket gömbölyítjük, és hagyjuk pár percig pihenni. Közben a másik tésztarészt vesszük elő, amelyből először egy negyedet leválasztunk, cipót formázunk belőle, és félretesszük. Ez lesz a kalács közepe. A maradék háromnegyed részt szintén öt egyenlő részre osztjuk, gömbölyítjük, és pihentetjük.

Ezután az első öt tésztagombócot egyenként kinyújtjuk, körülbelül 22-23 cm átmérőjű körökké. Az első lapot sütőpapírra helyezzük, megkenjük a fűszeres olajjal. A második kinyújtott lapot az első tetejére helyezzük, ezt is megkenjük, és így rétegezzük a harmadik, negyedik és ötödik lapot. Az utolsó lapot kicsit nagyobbra nyújtjuk, hogy az alsó rétegeket is befedje. A rétegezett tészta közepét nyolc részre vágjuk, ügyelve arra, hogy a szélét körben egy centiméter szélességben egyben hagyjuk. A bevágott cikkeket óvatosan kihajtjuk.

A másik öt kisebb tésztagombócot hasonló módon nyújtjuk és rétegezzük, de körülbelül 14-15 cm átmérőjű körökké. Ezt az elkészült réteget az előző nagyobb réteg közepébe helyezzük. A közepét ismét nyolc részre vágjuk, figyelve arra, hogy a szélén egy centimétert egyben hagyjunk, és a bevágásokat az előző réteg szirmai közé illesszük. Ezeket a cikkeket is óvatosan kihajtjuk. A közepére helyezzük a félretett cipót.

Az elkészült kenyeret sütőpapír segítségével sütőlemezre tesszük. Letakarjuk, és további 30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A megkelt kenyeret egy egész, felvert tojással lekenjük, a közepét és a szirmokat megszórjuk napraforgómaggal, lenmaggal vagy szezámmaggal. 180 fokon sütjük körülbelül 30-35 percig. Ha 10-15 perc után a teteje túlzottan pirulna, letakarjuk egy fóliával.

Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/napraforgo-kenyer-2/