Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Napraforgó kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 60 dkg finomliszt
  • 10 dkg rétesliszt
  • 2,5 dl langyos tej
  • 1,25 dl étolaj
  • 2 db tojás
  • 1 kávéskanál kristálycukor
  • 2 kávéskanál só
  • 4 dkg élesztő

Lekenéshez

  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 db tojássárgája
  • 1 dl tej
  • napraforgómag (a díszítéshez )

Elkészítése

Először kevés langyos tejben elkeverjük a cukrot, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A lisztet, réteslisztet és sót összekeverjük, hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, a maradék tejet és a felfuttatott élesztőt. Alaposan összedolgozzuk, amíg a tészta szép fényes és sima nem lesz. A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük.

Miután a tészta megkelt, finoman átgyúrjuk, és két részre osztjuk. Az egyik részt konyharuha alatt pihentetjük, míg a másik részt öt egyenlő darabra osztjuk. Nagyméretű tepsit sütőpapírral kibélelünk, erre kerül a napraforgó alakú tészta.

Az öt tésztadarabból négyet egyenként körülbelül 22 cm átmérőjű körré nyújtunk. Ezeket egymásra helyezzük a sütőpapírra, mindegyik réteget megkenve olvasztott vajjal. Az ötödik tésztadarabot kicsit nagyobbra, körülbelül 24 cm átmérőjűre nyújtjuk, és úgy helyezzük a többire, hogy a szélei körben lelógjanak. Éles késsel nyolc helyen bevágjuk a tésztát úgy, hogy a szélétől 1 cm-re kezdődjön a vágás. A kapott háromszögeket kihajtjuk, ezek alkotják a napraforgó külső szirmait.

A tészta másik feléből egy negyedet levágunk, cipóvá formáljuk, és pihentetjük. A maradék háromnegyed részt öt egyenlő részre osztjuk, és ezeket is egyenként körülbelül 18 cm átmérőjű körré nyújtjuk. Az előzőhöz hasonlóan egymásra helyezzük a lapokat, mindegyiket megkenve olvasztott vajjal. Az ötödik darabot kicsit nagyobbra, körülbelül 20 cm átmérőjűre nyújtjuk, és úgy helyezzük a többi négyre, hogy a széle körben lelógjon.

Ezt a réteget a már kihajtott szirom alakú tészta közepébe helyezzük, majd késsel ismét csillag alakban bevágjuk, úgy, hogy a vágás a kihajtott szirom közepénél kezdődjön. A félretett tésztából formázott gömböt a közepébe helyezzük.

A tésztát átkenjük tojássárga és tej keverékével, a közepét megszórjuk napraforgómaggal, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/napraforgo-kenyer/