Elkészítése
Tészta:
Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a maradék langyos tejet, a puha vajat, a citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.
Formázás:
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 20 darabra osztjuk. A darabokból gombócokat formálunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Pihentetjük körülbelül 15 percig.
Töltelék:
A túrót áttörjük, majd összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel és a reszelt citromhéjjal.
Töltés és kenés:
A gombócok közepébe egy kis pohár talpával mélyedést nyomunk. A mélyedésekbe belekanalazzuk a túrótölteléket, majd a sütemények széleit lekenjük tojásfehérjével.
Sütés:
Előmelegített, 180 °C-os sütőben körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
Tipp:
Az ökörszem töltelékét kedvünk szerint variálhatjuk. A túróhoz keverhetünk mazsolát vagy apróra vágott aszalt gyümölcsöt is. Ha édesebben szeretnénk, a tetejét porcukorral megszórva is tálalhatjuk.

