Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Ökörszem recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához:

  • 1 kg finomliszt
  • 6 dl tej
  • 5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg porcukor
  • 15 dkg vaj
  • 2 tojássárgája
  • 1 teáskanál só
  • 1 citrom héja

Töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 4 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • citromhéj

Kenéshez:

  • 2 tojásfehérje

Elkészítése

Tészta:

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval, majd hozzáadjuk a porcukrot, a tojássárgáját, a maradék langyos tejet, a puha vajat, a citromhéjat és a felfuttatott élesztőt. Közepesen lágy tésztát dagasztunk, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.

Formázás:

A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk és 20 darabra osztjuk. A darabokból gombócokat formálunk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Pihentetjük körülbelül 15 percig.

Töltelék:

A túrót áttörjük, majd összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a tejföllel és a reszelt citromhéjjal.

Töltés és kenés:

A gombócok közepébe egy kis pohár talpával mélyedést nyomunk. A mélyedésekbe belekanalazzuk a túrótölteléket, majd a sütemények széleit lekenjük tojásfehérjével.

Sütés:

Előmelegített, 180 °C-os sütőben körülbelül 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Tipp:

Az ökörszem töltelékét kedvünk szerint variálhatjuk. A túróhoz keverhetünk mazsolát vagy apróra vágott aszalt gyümölcsöt is. Ha édesebben szeretnénk, a tetejét porcukorral megszórva is tálalhatjuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/okorszem-3/