Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Oliebollen (holland fánk) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 1 darab alma (hámozva és reszelve)
  • 1 narancs héja (lehet citrom is)
  • 15 dkg mazsola (langyos vízbe áztatva)
  • 0,5 liter tej
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg kandírozott citrom
  • 1 teáskanál só
  • 1 teáskanál fahéj
  • 2 evőkanál rum

A sütéshez

  • 4 dl olaj

A tálaláshoz

  • fahéjas porcukor

Elkészítése

1 dl langyos tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd megvárjuk amíg megkel. Egy tálba mérjük a lisztet, sót, fahéjat, közepébe mélyedést készítünk és oda öntjük a megkelt élesztőt.

A többi tejet is hozzáadjuk, majd kézi robotgéppel alaposan kidolgozzuk vagy kézzel összegyúrjuk. Belekeverjük a lecsepegtetett mazsolát, almát, kandírozott citromot, reszelt narancshéjat és a rumot is, majd ezekkel is összegyúrjuk.

Letakarjuk és egy órán át kelni hagyjuk.

Egy nagyobb fazékba olajat öntünk, legalább 2-3 ujjnyi vastagon és nagyjából 180 fokra felmelegítjük. Két kanál segítségével a lágy masszából közepes nagyságú gombócokat teszünk az olajba, majd szép arany színűre sütjük minden oldalát.

Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajt leitasuk róla, majd fahéjas porcukorral megszórva tálaljuk.

Különleges és nagyon finom!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/oliebollen-holland-fank/