Elkészítése
Az élesztőt a langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval. A tojássárgáját és az olajat egy tálba tesszük, rászórjuk a lisztet, majd a tetejére öntjük a felfuttatott élesztőt. Géppel vagy kézzel jól kidagasztjuk a tésztát, és letakarva 6 cipóra osztva, lisztezett deszkán 30 percig kelesztjük.
Közben elkészítjük a tölteléket: a margarint meglangyosítjuk, majd habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a kakaót, és sima, krémes állagú masszát keverünk belőle.
A megkelt cipókat egyenként vékonyra nyújtjuk, megkenjük a kakaós krém hatodával, majd feltekerjük. Három-három rudat összefonunk, és olajjal kikent tepsibe tesszük. A sütőt előmelegítjük, addig még hagyjuk a kalácsokat kicsit kelni. A tetejüket felvert tojással megkenjük, és 170 °C-on aranybarnára sütjük.
Tipp
A kakaós tölteléket ízesíthetjük egy kevés fahéjjal vagy darált dióval is. Ha szeretjük az édesebb kalácsokat, sütés után megszórhatjuk vaníliás porcukorral.
