Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Ostoros kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 4 dl tej
  • 6 dkg cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 60 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 3 db tojássárgája
  • 2 evőkanál olaj
  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 evőkanál kakaó

Elkészítése

Az élesztőt a langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a sóval. A tojássárgáját és az olajat egy tálba tesszük, rászórjuk a lisztet, majd a tetejére öntjük a felfuttatott élesztőt. Géppel vagy kézzel jól kidagasztjuk a tésztát, és letakarva 6 cipóra osztva, lisztezett deszkán 30 percig kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket: a margarint meglangyosítjuk, majd habosra keverjük a porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a kakaót, és sima, krémes állagú masszát keverünk belőle.

A megkelt cipókat egyenként vékonyra nyújtjuk, megkenjük a kakaós krém hatodával, majd feltekerjük. Három-három rudat összefonunk, és olajjal kikent tepsibe tesszük. A sütőt előmelegítjük, addig még hagyjuk a kalácsokat kicsit kelni. A tetejüket felvert tojással megkenjük, és 170 °C-on aranybarnára sütjük.

Tipp

A kakaós tölteléket ízesíthetjük egy kevés fahéjjal vagy darált dióval is. Ha szeretjük az édesebb kalácsokat, sütés után megszórhatjuk vaníliás porcukorral.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/ostoros-kalacs/