Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Ostoros rétes recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 60 dkg finomliszt
  • 3 db tojássárgája (+1 tojássárgája a kenéshez)
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 2 evőkanál napraforgó olaj

Krém

  • 25 dkg margarin
  • 20 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor

A tetejére

  • 25 dkg dióbél
  • 10 dkg cukor

Elkészítése

A langyos tej egy részében (kb. 1 dl) felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, sót, tojássárgákat, olajat és a felfuttatott élesztőt. Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet, és lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.

Közben a margarint habosra keverjük a porcukorral és a kakaóporral.

A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen megkenjük a kakaós töltelékkel. Ezután szorosan feltekerjük, mint a bejglit.

Három-három tekercset összefonunk, így két fonott rétest kapunk. Egy zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük őket, és letakarva további 30 percig pihentetjük.

Sütés előtt a rétesek tetejét lekenjük a felvert tojássárgájával.

Előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

A grillázs elkészítése:

A cukrot egy vastag aljú edényben lassú tűzön felolvasztjuk, amíg borostyánszínű karamellé válik. A diót száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd a forró karamellhez adjuk. Alaposan elkeverjük, hogy a diószemeket bevonja a cukor.

Egy kivajazott tányérra vagy sütőpapírra öntjük, és villával vagy spatulával szétterítjük, hogy ne ragadjanak össze. Miután kihűlt, apró darabokra törjük.

A megsült ostoros rétest még melegen megszórjuk a diógrillázzsal, majd szeletekre vágva tálaljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/ostoros-retes-3/