A langyos tej egy részében (kb. 1 dl) felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot, sót, tojássárgákat, olajat és a felfuttatott élesztőt. Fokozatosan adagoljuk hozzá a maradék langyos tejet, és lágy, rugalmas tésztát dagasztunk. Letakarva, meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
Közben a margarint habosra keverjük a porcukorral és a kakaóporral.
A megkelt tésztát hat egyenlő részre osztjuk. Mindegyik részt téglalap alakúra nyújtjuk, majd egyenletesen megkenjük a kakaós töltelékkel. Ezután szorosan feltekerjük, mint a bejglit.
Három-három tekercset összefonunk, így két fonott rétest kapunk. Egy zsírozott, lisztezett tepsibe helyezzük őket, és letakarva további 30 percig pihentetjük.
Sütés előtt a rétesek tetejét lekenjük a felvert tojássárgájával.
Előmelegített 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.
A grillázs elkészítése:
A cukrot egy vastag aljú edényben lassú tűzön felolvasztjuk, amíg borostyánszínű karamellé válik. A diót száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk, majd a forró karamellhez adjuk. Alaposan elkeverjük, hogy a diószemeket bevonja a cukor.
Egy kivajazott tányérra vagy sütőpapírra öntjük, és villával vagy spatulával szétterítjük, hogy ne ragadjanak össze. Miután kihűlt, apró darabokra törjük.
A megsült ostoros rétest még melegen megszórjuk a diógrillázzsal, majd szeletekre vágva tálaljuk.