Elkészítése
A lisztet átszitáljuk, majd összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, sütőporral, csipet sóval és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a tojást, a tejfölt vagy joghurtot, valamint a rumaromát, és lágy tésztává gyúrjuk. Ha túl ragacsos lenne, kevés lisztet adunk hozzá.
A tésztát lisztezett felületen kb. 4–5 mm vastagra nyújtjuk, majd tetszőleges formával kiszaggatjuk.
Forró, bő olajban, közepes lángon mindkét oldalukat aranybarnára sütjük. Fontos, hogy ne túl nagy lángon süssük, mert a fánkok közepe nyers maradhat.
Tipp
A kisült fánkokat megszórhatjuk porcukorral, vagy lekvárral, csokoládéöntettel kínálhatjuk. Ha színes formákat használunk, a fánkok gyerekeknek is kedvesebb falatok lesznek.
