Elkészítése
Az élesztőt langyos tejben kevés cukorral felfuttatjuk. Egy nagy tálba tesszük a lisztet, a sót és a maradék cukrot, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi hozzávalót. Az egészet alaposan összedolgozzuk, amíg sima, rugalmas tésztát kapunk. A tésztát letakarjuk, és meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük, amíg duplájára nő.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, majd fánkszaggatóval kiszúrjuk. A formázott fánkokat további 15 percig kelesztjük.
Egy nagyobb edényben bő olajat forrósítunk, ügyelve arra, hogy a fánkok sütés közben lebegjenek az olaj felszínén. A fánkokat aranybarnára sütjük, közben egyszer megfordítjuk. Sütés után papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat felszívja.
Tálalás:
A fánkokat porcukorral megszórjuk, és lekvárral kínáljuk.

