Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pozsonyi kifli recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 55 dkg liszt
  • 30 dkg  margarin
  • 6 dkg porcukor
  • 3 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 0,5 dkg só
  • citromhéj
  • 2 db tojás (a kenéshez )

Máktöltelék

  • 25 dkg darált mák
  • 15 dkg kristálycukor
  • 0,5 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • fahéj
  • citromhéj

Diótöltelék

  • 25 dkg dió
  • 15 dkg kristálycukor
  • 0,7 dl tej
  • 5 dkg mazsola
  • fahéj
  • citromhéj
Pozsonyi kifli kép

Elkészítése

A lisztet a margarinnal, a porcukorral, a sóval és a reszelt citromhéjjal összemorzsoljuk, majd a tejbe feloldott élesztővel és tojással tésztává gyúrjuk és kidolgozzuk. A tésztát hűtőben kb. ½ órát pihentetjük.

A töltelékhez a diót megtisztítjuk és finomra daráljuk, a cukrot a tejel a mazsolával és a citromhéjjal felfőzzük, majd leforrázzuk vele a darált diót. Ezután keverjük hozzá a fahéjat. A tölteléket kihűlve használjuk fel. A máktölteléket ugyanígy készítjük.

A pozsonyi tésztát 3-4 dkg-os darabokra osztjuk, gömbölyűre formázzuk, majd nyújtófával

ovális alakúra nyújtjuk, a közepére tölteléket helyezünk, amit egyenletesen elkenünk, és ezután begöngyöljük kifli (mákos) vagy patkó (diós) alakra. Tetejét tojássárgájával megkenjük, langyos helyen pihentetjük.

Amikor a kiflik megkeltek, és a tojássárgája megszáradt, a tojás fehérjével is megkenjük, és hideg helyen pihentetjük mindaddig, amíg a fehérjeréteg teljesen megszáradt. Száradás alatt a tojásfehérje réteg megrepedezik, és ettől nyeri a pozsonyi kifli tetszetős márványosságát. Forró sütőben sütjük.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/pozsonyi-kifli/