Tészta elkészítése:
A lisztet kelesztő tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, és a langyos tejet, majd 5 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk az olajat, és alaposan összegyúrjuk a tésztát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és jól beledolgozzuk a tésztába.
A kalácstésztát letakarva 25 perc alatt megkelesztjük.
Töltelék elkészítése:
Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A pudingport a tejjel és a cukorral a szokásos módon simára keverjük, majd sűrűre főzzük. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és belekeverjük a margarint. Hagyjuk langyosra hűlni.
Kalács összeállítása:
A megkelt tésztát 4 egyenlő cipóra osztjuk. Mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a pudinggal, és felcsavarjuk, mint egy bejglit. Ezután kettesével összefonjuk a tésztákat, így két kalácsot kapunk. A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és még fél óráig kelesztjük.
A kalács tetejét megkenjük tojássárgájával, majd az oldalát villával megszurkáljuk, hogy a sütés során ne repedezzen meg.
Sütés:
Az előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 45 perc alatt megsütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.
Tálalás:
Amikor a kalács teljesen kihűlt, óvatosan konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd visszafordítjuk. Éles késsel szeleteljük deszkán.
Jó étvágyat!