Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pudingos keltkalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához

  • 90 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál só
  • 3 evőkanál étolaj
  • 4 dl langyos tej
  • 7 dkg élesztő
  • 15 dkg cukor
  • 1 db tojás

A töltelékhez

  • 3 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 7 dl tej
  • 30 dkg cukor
  • 25 dkg margarin
Pudingos keltkalács kép

Elkészítése

Tészta elkészítése:

A lisztet kelesztő tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hozzáadjuk a sót, a cukrot, és a langyos tejet, majd 5 percig állni hagyjuk. Ezután hozzáadjuk az olajat, és alaposan összegyúrjuk a tésztát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és jól beledolgozzuk a tésztába.

A kalácstésztát letakarva 25 perc alatt megkelesztjük.

Töltelék elkészítése:

Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. A pudingport a tejjel és a cukorral a szokásos módon simára keverjük, majd sűrűre főzzük. Amikor elkészült, levesszük a tűzről, és belekeverjük a margarint. Hagyjuk langyosra hűlni.

Kalács összeállítása:

A megkelt tésztát 4 egyenlő cipóra osztjuk. Mindegyik cipót téglalap alakúra nyújtjuk, majd megkenjük a pudinggal, és felcsavarjuk, mint egy bejglit. Ezután kettesével összefonjuk a tésztákat, így két kalácsot kapunk. A kalácsokat sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, és még fél óráig kelesztjük.

A kalács tetejét megkenjük tojássárgájával, majd az oldalát villával megszurkáljuk, hogy a sütés során ne repedezzen meg.

Sütés:

Az előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 45 perc alatt megsütjük. Amikor megsült, kivesszük a sütőből, és a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni.

Tálalás:

Amikor a kalács teljesen kihűlt, óvatosan konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd visszafordítjuk. Éles késsel szeleteljük deszkán.

Jó étvágyat!

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/pudingos-keltkalacs/