Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Pudingos ökörszem recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dl tej (langyos)
  • 10 dkg margarin (olvasztott)
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 1 csomag instant élesztő
  • 1 tojás
  • csipet só

Töltelék

  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor
  • 4 dl tej
  • 3 evőkanál kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • almalekvár
  • ribizli

Lekenéshez

  • 1 tojás

Szóráshoz

  • porcukor

Elkészítése

A lisztet egy tálba szitáljuk és a közepében, 1 dl langyos tejben az élesztőt felfuttatjuk. Ezután hozzáadjuk az olvasztott margarint, a tojást, a cukrot, a sót és a maradék tejet. Jól összedolgozzuk, gyúrjuk, hogy egy lágy tésztát kapjunk.

Letakarjuk és kb 1 órán át pihentetjük, kelesztjük.

Közben hagyományos módon megfőzzük a pudingot.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk és kb 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy (7-8 cm-es) szaggatóval kiszaggatjuk. Egy kisebb átmérőjű pohár segítségével a pohár aljával a kiszaggatott tészta közepét lenyomjuk (mélyedéseket készítünk, de legyen pereme is).

Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a kör alakú tésztát és mindegyiknek a belsejét megkenjük lekvárral, majd kiskanállal rákanalazzuk a pudingot. A pudingba pedig belenyomkodjuk a ribizliszemeket.

A tészta széleit lekenjük a felvert tojással.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb 15-20 percig sütjük.

A megsült és kihűlt péksütemény tetejét megszórjuk porcukorral.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/pudingos-okorszem-2/