Elkészítése
Hozzávalók:
- 70 dkg finomliszt
- 5 ek cukor
- 1 tojás
- 3 tojássárgája
- 7 dkg olvasztott vaj
- rumaroma
- 3,5 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- sütéshez kb 1 l étolaj
- tálaláshoz porcukor, lekvár, puding, bármi, ízlés szerint
Elkészítése:
A tészta hozzávalóit egy nagy tálban összegyúrom, bedagasztom, majd meleg helyen letakarva a duplájára hagyom kelni (40-50 perc, a szoba hőmérsékletétől függ).
Lisztezett deszkán óvatosan átgyúrom, kb másfél ujjnyira nyújtom, egy pohár vagy bögre segítségével kiszaggatom, az ujjammal mélyedést nyomok a közepébe és újra kelni hagyom, amíg szépen megnőnek a fánkok.
Legalább 4-5 ujjnyi olajat melegítek egy lábasban, majd kis lángon, először a lyukas oldalával lefelé sütöm, majd a másik oldalát is aranybarnára sütöm. Érdemes oldalra állítva letenni őket az olajból való kiszedés után, így jobban lecsöpög a zsiradék.
Porcukorral meghintve, házi lekvárral tálalom, de finom lehet pudinggal is.

