Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Püspökkenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 6 db tojás
  • 8 púpozott evőkanál kristálycukor
  • 2 evőkanál víz
  • 8 csapott evőkanál finomliszt
  • 0,75 teáskanál sütőpor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom reszelt héja

Töltelékhez

  • 10 dkg aszalt sárgabarack (vegyes gyümölcsíz, birsalmasajt)
  • 8 evőkanál magozott meggybefőtt
  • 20 dkg dió (apróra vágott )
  • 5 dkg keserű csokoládé (durvára darabolva )

Az őzgerincforma kikenéséhez

  • kevés vaj
  • finomliszt

Elkészítése

A tojásfehérjéhez 2 evőkanál vizet adunk, és egy csipet sóval keményre felverjük. Egy nagyobb tálban hűvös helyre tesszük. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A lisztben elkeverjük a sütőport. A töltelékanyagokat is elkeverjük 1 kanál liszttel, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára. A kikavart tojássárgáját a fehérjéhez öntjük, belekavarjuk a lisztet, a tölteléket és a reszelt citromhéjat, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A masszát megfelezve a két kikent formába öntjük, megrázogatjuk és forró sütőbe tesszük. 5 perc után a sütőt 180 fokra visszavesszük. Akkor jó, ha a tetejét megérintjük és ruganyos. Ha hirtelen barnulna a teteje, vékony papírt (szalvétát) helyezünk rá. Sütési idő kb. 20-25 perc, sütési mód: alul-felül sütés.

Sztori:

A püspökkenyér receptjét anyósomtól tanultam. A család kedvence, a “sátoros” ünnepek kötelező sütije. Aki eddig evett belőle (nem kevés ember!), mindenkinek ízlett. Elkészítése egyszerű.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/puspokkenyer-2/