A tojásfehérjéhez 2 evőkanál vizet adunk, és egy csipet sóval keményre felverjük. Egy nagyobb tálban hűvös helyre tesszük. A tojássárgákat a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot. A lisztben elkeverjük a sütőport. A töltelékanyagokat is elkeverjük 1 kanál liszttel, hogy ne süllyedjenek le a tészta aljára. A kikavart tojássárgáját a fehérjéhez öntjük, belekavarjuk a lisztet, a tölteléket és a reszelt citromhéjat, óvatosan, hogy ne törjön össze a hab.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A masszát megfelezve a két kikent formába öntjük, megrázogatjuk és forró sütőbe tesszük. 5 perc után a sütőt 180 fokra visszavesszük. Akkor jó, ha a tetejét megérintjük és ruganyos. Ha hirtelen barnulna a teteje, vékony papírt (szalvétát) helyezünk rá. Sütési idő kb. 20-25 perc, sütési mód: alul-felül sütés.
Sztori:
A püspökkenyér receptjét anyósomtól tanultam. A család kedvence, a “sátoros” ünnepek kötelező sütije. Aki eddig evett belőle (nem kevés ember!), mindenkinek ízlett. Elkészítése egyszerű.