Elkészítése
Langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot.
A margarint megolvasztjuk, hozzákeverjük a vanília eszenciát vagy a vaníliás cukrot, és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk. Beletesszük a tojásokat, majd hozzáadjuk az időközben felfutott élesztőt is. Alaposan összegyúrjuk, és sima tésztává dagasztjuk. A tésztát liszttel meghintjük, letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
Amíg a tészta kel, elkészítjük a krémet. A margarint megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót.
A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, és téglalap alakúra, kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A tésztát alaposan megkenjük a krémmel. Hosszában 6 egyforma csíkra vágjuk, majd a csíkokat egymásra tesszük. Ezután a csíkokat 6 egyenlő darabra osztjuk, így kockákat kapunk.
Ezeket a kockákat margarinnal kikent, kristálycukorral megszórt vekni- vagy őzgerincformába rétegezzük. A maradék krémmel megkenjük a tetejét, és további 20-30 percig kelni hagyjuk.
A formát előmelegített sütőbe tesszük, és 170 °C-on, alsó-felső sütésen kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje túl gyorsan pirul, alufóliával letakarjuk. A sütési idő végén hagyjuk a kalácsot kissé hűlni, mielőtt óvatosan kifordítjuk a formából.
Tálaljuk önmagában vagy öntettel, például vaníliasodóval.
