Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rakott kalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 30 dkg finomliszt
  • 1,5 kávéskanál só
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg margarin
  • 2 db tojás
  • 1,5 dl langyos tej
  • 2 dkg élesztő
  • 1 teáskanál vanília eszencia ( vagy 1 csomag vaníliás cukor)

Krém

  • 0,75 bögre cukor
  • 1 kávéskanál szerecsendió
  • 2 teáskanál fahéj
  • 6 dkg margarin ( vagy vaj)

Elkészítése

Langyos, enyhén cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. Közben az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót és a maradék cukrot.

A margarint megolvasztjuk, hozzákeverjük a vanília eszenciát vagy a vaníliás cukrot, és miután kissé kihűlt, a liszthez adjuk. Beletesszük a tojásokat, majd hozzáadjuk az időközben felfutott élesztőt is. Alaposan összegyúrjuk, és sima tésztává dagasztjuk. A tésztát liszttel meghintjük, letakarjuk, és huzatmentes, meleg helyen a duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

Amíg a tészta kel, elkészítjük a krémet. A margarint megolvasztjuk, majd hozzákeverjük a cukrot, a fahéjat és a szerecsendiót.

A megkelt tésztát lisztezett felületen kicsit átgyúrjuk, és téglalap alakúra, kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk. A tésztát alaposan megkenjük a krémmel. Hosszában 6 egyforma csíkra vágjuk, majd a csíkokat egymásra tesszük. Ezután a csíkokat 6 egyenlő darabra osztjuk, így kockákat kapunk.

Ezeket a kockákat margarinnal kikent, kristálycukorral megszórt vekni- vagy őzgerincformába rétegezzük. A maradék krémmel megkenjük a tetejét, és további 20-30 percig kelni hagyjuk.

A formát előmelegített sütőbe tesszük, és 170 °C-on, alsó-felső sütésen kb. 30 perc alatt készre sütjük. Ha a teteje túl gyorsan pirul, alufóliával letakarjuk. A sütési idő végén hagyjuk a kalácsot kissé hűlni, mielőtt óvatosan kifordítjuk a formából.

Tálaljuk önmagában vagy öntettel, például vaníliasodóval.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/rakott-kalacs-2/