Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Reform kakaós csiga recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 10 dkg finomliszt (finomliszt)
  • 1 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 150 g tejföl
  • 0,5 csomag instant élesztő
  • 1 teáskanál barna nádcukor
  • csipet só
  • 3 evőkanál eritrit

Töltelék

  • 1,5 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 kupak folyékony édesítőszer (kb 10 dkg cukornak megfelelő mennyiségű)
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 5 dkg vaj
  • 2 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítése

Készítsük el a tésztát. Ehhez tegyük egy keverőtálba a kétfajta lisztet. Morzsoljuk össze a vajjal, majd keverjük össze az eritrittel és a sóval. Ezután mehet bele a tejföl, a cukor és az élesztő. Ezt gyúrjuk sima, egynemű tésztává és pihentessük, amíg a töltelék el nem készül.

A töltelékhez tegyük egy tálba a kakaóport, majd rakjuk hozzá a vaníliát és az édesítőt, végül az egészet keverjük simára. Elképzelhető, hogy a massza nem áll össze, ekkor adjunk hozzá egy pár cseppnyi hideg vizet. Akkor jó, ha krémes-kenhető állagú a töltelék.

A tésztát enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki vékonyra. Kenjük meg a töltelék összetevőinél felsorolt puha vajjal, ezt követően pedig kenjük rá a kakaókrémet és szórjuk meg a fahéjjal. Két ellentétes irányból tekerjük fel a tésztát (dupla csigatekercset fogunk kapni).

Ezután egy éles (kerámia) késsel vágjunk 2,5-3 cm-es szeleteket belőle. Ezeket a szeleteket 1-1-et összerakva, fektessük sütőpapíros tepsire.

Az így elkészült pillangó tekercseket rakjuk egy éjszakára „hidegen kelni” a hűtőbe (a tepsit takarjuk le folpackkal), majd másnap reggelire süssük ki frissen. Ha még aznap kisütnénk, hagyjuk a tekercseket 40 percig szobahőmérsékleten kelni, majd előmelegített 190 fokos sütőben 28-30 perc alatt süssük készre.

A még langyos tekercseket szórjuk meg poreritrittel vagy aki nem ügyel annyira a cukorra, porcukorral.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/reform-kakaos-csiga/