Elkészítése
Hozzávalók:
- 2,5 dl tej
- 10 dkg rizs
- 1 ek vaj
- 5 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás szétválasztva
- 15 dkg tehéntúró
- olaj a sütéshez
A ribizliöntethez:
- 1 fahéjrúd
- őrölt szegfűszeg
- cukor ízlés szerint
- 30 dkg ribizli
- 1 ek étkezési keményítő
- 1 dl víz
Elkészítése:
A tejben megfőzzük a rizst, majd hozzákeverjük az olvasztott vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot, és lehűtjük.
A tojások sárgáját és a túrót is hozzáadjuk, végül beleforgatjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. A masszából evőkanállal fánkocskákat szaggatunk, és forró olajban kisütjük.
Feltesszük forrni az 1 dl vizet a fűszerekkel meg a cukorral, és illatos fűszerkivonatot készítünk.
Eltávolítjuk a fahéjat, majd hozzáadjuk a gyümölcsöt, amit előzőleg szitán áttörünk, hogy csak a finom leve maradjon, s pár pillanat alatt az egészet összeforraljuk.
A keményítőt 1-2 kanál vízzel simára keverjük, és besűrítjük vele az öntetet.
A kisült fánkokat a ribizliöntettel kínáljuk.
