Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rizsfelfújt málna mártással recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 20 dkg rizs
  • 1 liter tej
  • 0,5 rúd vanília
  • 1 csipet só
  • 10 dkg cukor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • 5 dkg vaj
  • 2 evőkanál finomliszt
  • zsemlemorzsa

Mártáshoz

  • 20 dkg fagyasztott málna (lehet más gyümölcs is)
  • kevés víz
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 6 dkg cukor

Elkészítése

Rizsfelfújt

A rizst kevés vízben, éppen csak annyiban, amennyi ellepi, addig főzzük, amíg a vizet teljesen felszívja. Ezután hozzáadjuk a tejet, a félbevágott vaníliarudat, a sót és a cukrot, majd folyamatos keverés mellett puhára főzzük. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni.

A kihűlt rizshez hozzáadjuk a tojások sárgáját, a reszelt citromhéjat, a lisztet és a vajat, végül óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjehabot is. Egy közepes méretű tepsit kivajazunk, meghintjük zsemlemorzsával, majd beleöntjük a masszát. Előmelegített sütőben kb. 40 percig sütjük.

Málna mártás

Amíg a rizsfelfújt sül, elkészítjük a mártást. A málnát kevés vízzel és a cukorral felforraljuk. A keményítőt kevés vízben elkeverjük, majd a gyümölcshöz öntjük, és besűrítjük.

A rizsfelfújtat a gyümölcsös mártással tálaljuk.

Tipp

A málna helyett használhatunk epret, meggyet vagy vegyes erdei gyümölcsöt is. Ha különlegesebb ízt szeretnénk, a mártásba kevés fahéjat vagy vaníliás cukrot is tehetünk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/rizsfelfujt-malna-martassal/