Elkészítése
Tészta:
A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a porcukorral. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk benne. Ezután beletesszük a tojásokat és a mézet, majd az egészet sima, egynemű tésztává gyúrjuk.
A tésztát hűtőbe tesszük néhány órára, hogy könnyebben kezelhető legyen. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és a kívánt formákkal kiszaggatjuk.
Sütés:
A kiszaggatott mézeskalácsokat tepsibe tesszük, majd megkenjük a vajjal elkevert tojással.
A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, majd 150 °C-on világosbarnára sütjük, kb.10 perc alatt. Nem szabad túlsütni, elég addig bent hagyni, amíg a szódabikarbóna szépen megemeli a kalácsokat és enyhe színt kapnak.
Díszítés:
A kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszítjük. A máz készülhet tojásfehérje és porcukor keverékéből, vagy bolti porból, ami könnyebben színezhető. A díszítés teljesen szabadon variálható, a fantáziánkra van bízva.
Tipp:
A tésztába tehetünk reszelt citrom vagy narancshéjat is, amitől friss, ünnepi aromát kap. Ha szeretjük, a cukormázhoz használhatunk természetes ételfestéket, így színesebb és látványosabb lesz a díszítés.

