Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rögtön puha mézeskalács recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 15 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál szóbikarbóna
  • 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 5 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 4 evőkanál méz

Kenéshez:

  • 2 dkg vaj
  • 1 tojás

Díszítéshez:

  • 1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor

Elkészítése

Tészta:

A lisztet elkeverjük a szódabikarbónával, a mézeskalács fűszerkeverékkel és a porcukorral. Hozzáadjuk a vajat és elmorzsoljuk benne. Ezután beletesszük a tojásokat és a mézet, majd az egészet sima, egynemű tésztává gyúrjuk.

A tésztát hűtőbe tesszük néhány órára, hogy könnyebben kezelhető legyen. Ezután lisztezett felületen kinyújtjuk 3-4 mm vastagra és a kívánt formákkal kiszaggatjuk.

Sütés:

A kiszaggatott mézeskalácsokat tepsibe tesszük, majd megkenjük a vajjal elkevert tojással.

A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, majd 150 °C-on világosbarnára sütjük, kb.10 perc alatt. Nem szabad túlsütni, elég addig bent hagyni, amíg a szódabikarbóna szépen megemeli a kalácsokat és enyhe színt kapnak.

Díszítés:

A kihűlt mézeskalácsokat cukormázzal díszítjük. A máz készülhet tojásfehérje és porcukor keverékéből, vagy bolti porból, ami könnyebben színezhető. A díszítés teljesen szabadon variálható, a fantáziánkra van bízva.

Tipp:

A tésztába tehetünk reszelt citrom vagy narancshéjat is, amitől friss, ünnepi aromát kap. Ha szeretjük, a cukormázhoz használhatunk természetes ételfestéket, így színesebb és látványosabb lesz a díszítés.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/rogton-puha-mezeskalacs-2/