Elkészítése
A langyos vízbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd félretesszük. Eközben egy tálba szitáljuk a lisztet, és összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk az élesztős vizet (nem szükséges megvárni, hogy felfusson), majd alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor a tészta elválik a kezünktől és a tál falától, beolajozzuk a kezünket és átforgatjuk benne a tésztát. Meleg helyen 50 percig kelesztjük, majd átdolgozzuk, és újabb 20 percre visszatesszük.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A jénai tálat vékonyan kiolajozzuk, belehelyezzük a megformázott kenyeret, a tetejét éles késsel bevagdossuk, és vizes ecsettel megkenjük. A jénai tetejét rátesszük, majd kb. 40 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még forrón ismét vizes ecsettel megkenjük, és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.


