Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rozsos kenyér recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 40 dkg kenyérliszt
  • 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 teáskanál só
  • 1 csapott evőkanál cukor
  • olaj

Elkészítése

A langyos vízbe beletesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd félretesszük. Eközben egy tálba szitáljuk a lisztet, és összekeverjük a sóval. Hozzáadjuk az élesztős vizet (nem szükséges megvárni, hogy felfusson), majd alaposan kidagasztjuk a tésztát. Amikor a tészta elválik a kezünktől és a tál falától, beolajozzuk a kezünket és átforgatjuk benne a tésztát. Meleg helyen 50 percig kelesztjük, majd átdolgozzuk, és újabb 20 percre visszatesszük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A jénai tálat vékonyan kiolajozzuk, belehelyezzük a megformázott kenyeret, a tetejét éles késsel bevagdossuk, és vizes ecsettel megkenjük. A jénai tetejét rátesszük, majd kb. 40 perc alatt megsütjük. Amikor kivesszük a sütőből, még forrón ismét vizes ecsettel megkenjük, és tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/rozsos-kenyer/