Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Rum baba vagy savarin recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Tészta

  • 50 dkg finomliszt
  • 3 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 1 dl olaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • csipet só

Szirup

  • 3 liter víz
  • 60 dkg cukor
  • 2 üvegcse rumaroma

Töltés, díszítés

  • 1 liter habtejszín
  • gyümölcsök (ízlés szerint)
  • olvasztott csokoládé (vagy tortadara)

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk kevés cukorral, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

A liszthez hozzáadjuk a sót, vaníliás cukrokat, tojásokat, az olajat, a felfuttatott élesztőt és jól összegyúrjuk a tésztát, majd hólyagosra dagasztjuk.

Letakarva duplájára kelesztjük.

Miután megkelt, 1-1 kivajazott, lisztezett kosárka formába töltjük (ha nincs, akkor a muffin forma is jó lesz) úgy, hogy a forma 3/4-ig legyen a masszával és így kelesztjük még 15 percet.

180 fokra melegített sütőben kb 25-30 perc alatt szép pirosra sütjük. Akár a fánkokat előző nap is elkészíthetjük.

A sziruphoz a vizet és a cukrot összeforraljuk, majd ízesítjük a rummal.

A kihűlt fánkokat alaposan belemártjuk a szirupba (úgy jó, ha alaposan megszívják magukat és kivételkor csöpög belőlük).

Amikor már nem csorog a szirup a fánkokból, akkor levágjuk a tetejüket és megtöltjük felvert tejszínnel, majd a kalapot visszatesszük és ízlés szerint díszítjük még tejszínnel, gyümölcsökkel és/vagy olvasztott csokival, tortadarával.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/rum-baba-vagy-savarin/