Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 kk só
- 2,5 dkg friss élesztő
- 2 dl tej
- 1 ek cukor
- 1 tojás
- 10 dkg margarin
Töltelékhez:
- 2 nagy ek krémes tejföl
- 15 dkg reszelt sajt
Tetejére:
- 1 kisebb tojás
- 1 ek krémes tejföl
Elkészítése:
Az élesztőt a meleg, de nem forró tejbe morzsoljuk, megszórjuk a cukorral és hagyjuk felfutni. A lisztet egy tálba szitáljuk, elkeverjük benne a sót, majd hozzáadjuk a tojást, a felfutott élesztőt, a margarint és alaposan kidagasztjuk.
Meleg helyen, letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen téglalap alakúra és kb. 4 mm vastagra elnyújtjuk.
Lekenjük tejföllel és megszórjuk a reszelt sajttal.
A szélesebbik oldaláról kezdve szorosan feltekerjük. Egy éles késsel kb. 2 cm vastag csigákat vágunk le.
Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük egymástól kicsit távolabb, mert még nőni fognak. Letakarva addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik.
A megkelt csigákat lekenjük 1 egész tojás és 1 evőkanál tejföl keverékével. 180 fokon hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük.