Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Sajtos-sonkás bagel recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Hozzávalók

  • 25 dkg finomliszt
  • 125 ml tej
  • 75 ml tejföl
  • 5 dkg kockára vágott sonka
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 tojás
  • 0,5 csomag instant élesztő vagy 2 dkg friss
  • 0,5 teáskanál só
  • 0,5 teáskanál cukor
  • reszelt sajt a tetejére
  • ízlés szerint magvak

Elkészítése

A tejet meglangyosítjuk, fél kiskanál cukrot elkeverünk benne, majd az élesztőt belemorzsoljuk/beleszórjuk.

A hozzávalókat egy tálba rakjuk és a habos élesztővel együtt és kb 5 perc alatt jól bedagasztjuk. A simára dolgozott tésztát letakarjuk, meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk és 4 egyenlő méretű cipóra osztjuk. A kis cipók közepébe belenyomjuk az ujjunkat, forgatva kilyukasztjuk a közepét és kb 3-4 centis lyukat alakítunk ki.

És most jön az a rész ami miatt bagel a bagel. A szakértők azt mondják, ha nem így készítik akkor azt nem lehet bagelnek nevezni. Egy nagy lábasba vizet forralunk, jól megsózzuk és a forrásban lévő vízbe egyenként belerakjuk nyers bageleket, oldalanként 45-60 másodpercre.

Egy szűrőkanál segítségével kiszedjük a sütőpapírral bélelt tepsire. Tetejüket megszórjuk reszelt sajttal és/vagy ízlés szerint magvakkal (szezámmag, chia mag, lenmag) 180-200 fokra előmelegített sütőben kb 15 perc alatt aranybarnára sütjük.

A megsült cipókat a tepsin hagyjuk kihülni. Ízlés szerint töltjük meg. Nálam most sonka, brie sajt, rukkola és paradicsom került bele egy kis majonézzel együtt.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/sajtos-sonkas-bagel/