Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 2 tk só
- 7 dkg trappista sajt
- 2,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 3 dkg friss élesztő
- 5 dkg vaj/margarin
- 1 tojássárgája
- 2 ek burgonyapehely
Tetejére:
- 1 kisebb tojás felverve
- 8 dkg trappista sajt
Elkészítése:
A tejet egy kicsit megmelegítjük, de csak annyira, hogy épp langyos legyen. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd belereszeljük a sajtot, és elkeverjük a sóval együtt. Hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a burgonyapelyhet, a tojássárgáját, a vajat/margarint, és alaposan kidagasztjuk.
Letakarva, meleg helyen a duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát 8 egyenlő részre osztjuk, majd egyenként gombócot formázunk. Ezt úgy végezzük, hogy a tenyerünkbe teszünk egy adag tésztát, majd szélétől a közepe felé nyomkodjuk a tésztát.
Sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakjuk, egymástól kicsit távolabb. Letakarva további 30 percet kelesztjük. Ezalatt a sütőt előmelegítjük.
A zsemlék tetejét lekenjük egy egész, kissé felvert tojással. Megszórjuk bőven reszelt sajttal.
180 fokon, hőlégkeveréssel 25 perc alatt megsütjük. Majd rácson hagyjuk kihűlni.
[box style=”info”]Kisfiam egy bizonyos mesét nézve “herkentyűburgert” kért, hogy készítsek. Elmondása szerint ez egy zsemle, amiben van sajt, saláta és paradicsom. Nem volt mit tenni, megsütöttem a kért péksütit. Még alig vettem ki a sütőből, már egymás után többször megkérdezte, hogy anya kész van már? Végül csak a zsemlét, úgy ahogy volt, magában kezdte falatozni, nem kért már mást bele.
A végén pedig örültem, hogy az utolsó darabot sikerült lefotóznom :-)[/box]