Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Gombócok, morzsák

Nagyi receptjei

Sárgabarackos gombóc

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

Hozzávalók: Tésztához: 50 dkg krumpli (tisztítva mért súly) 1 tojás 1 csipet só 5 dkg porcukor Kb. 15 dkg liszt Morzsához: 10 ek zsemlemorzsa 4 ek olaj 1 kis csipet só 2 ek cukor 1 tasak vaníliás cukor Továbbá: 8 db sárgabarack 3-4 ek porcukor 1 csapott tk őrölt fahéj Elkészítése: A megtisztított, kisebb darabokra […]

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 adag
Mennyibe kerül?
Nagyon olcsó
Andrea Papikné Veress
Beküldte: 2016.09.01.

Elkészítése

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg krumpli (tisztítva mért súly)
  • 1 tojás
  • 1 csipet só
  • 5 dkg porcukor
  • Kb. 15 dkg liszt

Morzsához:

  • 10 ek zsemlemorzsa
  • 4 ek olaj
  • 1 kis csipet só
  • 2 ek cukor
  • 1 tasak vaníliás cukor

Továbbá:

  • 8 db sárgabarack
  • 3-4 ek porcukor
  • 1 csapott tk őrölt fahéj


Elkészítése:

A megtisztított, kisebb darabokra vágott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük és áttörjük. Ha kicsit hűlt, akkor hozzáadjuk a sót, a porcukrot, a tojást és a lisztet. Elképzelhető, hogy kicsit több liszt szükséges, hisz ez függ a krumpli fajtájától és nedvességtartalmától.

Könnyű, de nem ragacsos tésztává dolgozzuk.

Egy közepes fazékban bő vizet forralunk, amibe rakunk két evőkanál olajat.

A megtisztított barackokat kettévágjuk, magjukat eltávolítjuk. Egy kisebb tálban a porcukrot a fahéjjal összekeverjük.

A tésztából hosszú hengert formázunk, amit kb. 2 cm szeletekre vágjuk. Egy szeletet a tenyerünkbe veszünk, kicsit ellapítjuk. Egy fél barackot megforgatunk a fahéjas porcukorban, a tésztára tesszük és gombócot sodrunk belőle.

Ha gyöngyözik a víz, akkor pár darab gombócot beleengedünk, majd mérsékelt lángon addig főzzük, míg a felszínre emelkednek. Ez után szűrőtálba szedjük, hogy kicsit lecsepegjenek.

Míg az első adag gombóc fő, addig egy serpenyőben a zsemlemorzsát az olajon megpirítjuk. Majd elzárjuk és ízesítjük cukorral, sóval, vaníliás cukorral.

A lecsepegett gombócokat egyenként beleforgatjuk a morzsába.

Melegen, vagy hidegen is finom fogás.

[box style=”info”]A mi sárgabarackunk jó rég leérett, de most kaptunk egy kis dobozkával. Bevallom őszintén, kicsit savanykás és apró volt, így frissen nem kívánkozott senkinek sem elfogyasztani. Gondoltam egyet, az idényben elmaradt tervemet megvalósítottam és készítettem egy adag gombócot. Így már azért jobban ízlett, sőt a fahéjas porcukor sokat segített a savanykás gyümölcsön.[/box]

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Hétköznapi receptek Konyha: Magyar Évszak: Nyár Ár: Nagyon olcsó Gyakorlat: Kezdőknek Fogás: Ebéd
Andrea Papikné Veress
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is