Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Slanac recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

Elkészítése

Hozzávalók:

  • 50 dkg világos tönkölyliszt, vagy finomliszt
  • 2,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 ek só
  • 0,5 dl olaj
  • 10 dkg tejföl

Tetejére:

  • 4 ek víz
  • 3 ek liszt
  • 1 ek só


Elkészítése:

A tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és rászórjuk a cukrot. Hagyjuk, hogy az élesztő felfusson.

A lisztet a sóval elkeverjük, majd hozzáadjuk a felfutott élesztőt, az olajat és a tejfölt. Jól összegyúrjuk a tésztát, és lefedve kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk és 16 db egyforma részre vágjuk. Gombócokká gyúrjuk, és letakarva még 20 percet pihentetjük.

Mindegyik gombócot ovális alakúra kinyújtjuk, feltekerjük és kissé megsodorjuk. Egyenként kb. 22 cm-es rudakat kapunk.

Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk úgy, hogy 4-4 db összeérjen, így egybe fognak sülni.

200 fokra előmelegített sütőbe téve kb. 15 percet sütjük, majd meglocsoljuk a só-liszt-víz keverékével. Visszatoljuk a sütőbe, és további kb. 10 percet sütjük.

[box style=”info”]Balkánról származó sós péksütemény.[/box]

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/slanac/