Elkészítése
A sós omlós pitetészta sokoldalúan felhasználható alap, amelyből különféle pitéket süthetünk. A fűszerezést bátran variálhatjuk friss zöld fűszerekkel, mindig az elkészítendő ételhez igazodva.
Tészta elkészítése
A lisztet összekeverjük a sóval, majd a vajat gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk benne. Fontos, hogy ne dolgozzuk túl sokáig, mert a kezünk melegétől a tészta könnyen ragacsossá válhat. Ha a liszt és a zsiradék már egynemű, hozzáadjuk a tojások sárgáját, és sima tésztává gyúrjuk. A kész tésztát folpackba csomagoljuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük pihenni.
Tipp
A pitetészta fagyasztásra is alkalmas, így nagyobb adagot is készíthetünk belőle előre. A tojásfehérjét ne adjuk a tésztához, mert attól elveszítené omlós szerkezetét. Ez a recept igazi alapdarab, amelyet érdemes mindig kéznél tartani a konyhában.
