Elkészítése
A mazsolát a rumba és kevés meleg vízbe áztassuk be.
A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos!
A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el és tegyük félre.
A kandírozott gyümölcsöket és a mandulát vágjuk apróra.
A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani és keverjünk el benne kevés sót.
Ha az élesztő felfutott, akkor hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.
A tésztát alaposan gyúrjuk össze és legalább 10 percen át dagasszuk, majd tegyük hozzá a lecsorgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.
A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőlemezt sütőpapírral fedjük.
A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat formálunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük és 15 percen át kelesztjük.
Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk.
A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll!
Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk és úgy kínáljuk.


