Nincs megjeleníthető értesítés
A kiválasztott alapanyagokat hozzáadtuk a bevásárlólistához.
A hozzáadás sikertelen.
Nincs kiválasztva hozzávaló.

Kalácsok, tészták

Nagyi receptjei

Stollen (drezdai kalács)

Értékelés:
1 Csillag2 Csillag3 Csillag4 Csillag5 CsillagLoading...
Megosztás:

A mazsolát a rumba és kevés meleg vízbe áztassuk be. A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos! A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el és tegyük félre. A kandírozott gyümölcsöket és a mandulát vágjuk apróra. A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk […]

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
140 perc
Mennyiség:
8 adag
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Vass Laszlone
Beküldte: 2017.12.29.

A kalácshoz:

A díszítéshez:

Elkészítése

A mazsolát a rumba és kevés meleg vízbe áztassuk be.

A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos!

A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el és tegyük félre.

A kandírozott gyümölcsöket és a mandulát vágjuk apróra.

A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani és keverjünk el benne kevés sót.

Ha az élesztő felfutott, akkor hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.

A tésztát alaposan gyúrjuk össze és legalább 10 percen át dagasszuk, majd tegyük hozzá a lecsorgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőlemezt sütőpapírral fedjük.

A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat formálunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük és 15 percen át kelesztjük.

Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk.

A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll!

Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk és úgy kínáljuk.

Oszd meg velünk, hogy milyen lett!

Alkategóriák:
Alkalom: Karácsonyi receptek Konyha: Osztrák Évszak: Tél Ár: Megfizethető Gyakorlat: Haladóknak Fogás: Desszert
Vass Laszlone
Nézd meg a feltöltő többi receptjét is