Receptneked.hu

www.receptneked.hu

facebook.com/receptneked

Stollen (drezdai kalács) recept

QR kód - Nézd meg mobilon Nézd meg mobilon

A kalácshoz:

  • 150 g mazsola
  • 3 ml rum
  • 500 g finomliszt
  • 10 g vaníliás cukor
  • 100 g porcukor
  • 25 g friss élesztő
  • 20 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 70 g mandula (egész, hántolt)
  • 170 g kandírozott gyümölcs
  • csipet só
  • 0,5 teáskanál fahéj
  • 0,5 kiskanál szegfűszeg
  • 0,25 kiskanál szerecsendió
  • 1 citrom héja
  • 1 narancs héja

A díszítéshez:

  • 75 g vaj
  • 75 g porcukor

Elkészítése

A mazsolát a rumba és kevés meleg vízbe áztassuk be.

A vajat olvasszuk fel, de ügyeljünk, hogy ne legyen forró, csak langyos!

A tejet, a porcukrot és az élesztőt tegyük egy tálba, jól keverjük el és tegyük félre.

A kandírozott gyümölcsöket és a mandulát vágjuk apróra.

A lisztet tegyük egy üstbe, amiben a tésztát fogjuk dagasztani és keverjünk el benne kevés sót.

Ha az élesztő felfutott, akkor hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat, az őrölt fűszereket és a narancs valamint a citrom reszelt héját. Az összetevőket alaposan keverjük össze, majd öntsük a lisztre.

A tésztát alaposan gyúrjuk össze és legalább 10 percen át dagasszuk, majd tegyük hozzá a lecsorgatott mazsolát, az apróra vágott mandulát és kandírozott gyümölcsöket. Ha ez megvan, ismét alaposan gyúrjuk át a tésztát, majd takarjuk le és meleg helyre téve, kb 90 perc alatt kelesszük a kétszeresére.

A sütőt előmelegítjük 175 fokra, a sütőlemezt sütőpapírral fedjük.

A kelesztés után átmozgatjuk a tésztát, majd egy 30 cm hosszú, elkeskenyedő végű rudat formálunk belőle. A rúd közepét nyújtófával elvékonyítjuk. Az egyik gömbölyded szélét ráhajtjuk és a mélyedésbe fektetjük. Mindkét hosszanti oldalát kezünkkel benyomkodjuk, gerincet formázunk a stollen tetején, majd a sütőlemezre tesszük és 15 percen át kelesztjük.

Ha megkelt a kalács, 55-60 perc alatt készre sütjük az előmelegített sütőben. A kisült kalács tetejét, még forrón lekenjük az olvasztott vajjal és vastagon leporcukrozzuk.

A teljesen kihűlt kalácsot fóliába csomagolva hűvös helyen tároljuk. Sokáig eláll!

Fogyasztáshoz vékony szeleteket vágunk és úgy kínáljuk.

https://receptneked.wps.hu/nagyi-receptjei/stollen-drezdai-kalacs-2/